Iparbiztonság

Az ipari, gyártási, üzemirányítási környezetek az Ipar 4.0 digitalizációs tendenciája miatt új kihívásokkal néznek szembe. Az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összefonódása, illetve ezen keresztül a gyártási módszerek alapvető megváltozása új biztonsági problémákat vet fel, melyekre a hagyományos üzembiztonsági megközelítések már nem nyújtanak megfelelő válaszokat.

Az eddig szeparáltan, zárt rendszerben működő ipari rendszerek (Operational Technology, OT) ma már rendre összekapcsolódnak más ipari és IT rendszerekkel: monitoring, vállalatirányítási vagy menedzsment platformokkal. A komplex adatgyűjtés és az automata értékelés újabb funkciókat, részegységeket kívánnak meg. Mindezek új típusú biztonsági fenyegetést jelentenek az ipari vezérlőrendszerek (ICS) és azon keresztül az ipari folyamatok számára.

Egyre több olyan sérülékenység jelenik meg, amelyek közvetlenül érintik a különféle ipari eszközöket, olyan támadások, amelyek nem csak a különféle ipari protokollok hiányosságait és gyengeségeit használják ki, hanem a különféle IT rendszerekben már jól ismert, például webes alkalmazások vagy egyéb kiszolgálómodulok (például FTP) sérülékenységeit. A jelenség oka, hogy a korábban szigorúan csak az irányítás és vezérlés feladattal foglalkozó eszközök (például PLC) az Ipar 4.0-hoz jobban illeszkedő funkciókkal is kibővültek, például web kiszolgálóval, adatfeldolgozókkal, FTP szerverrel vagy akár HMI felülettel.

Az IT és az OT terület összefonódása, a felhős rendszerekkel való együttműködés és a folyamatosan növekedő fenyegetettség miatt van szükség komplex üzemirányítási auditok lefolytatására, ipari rendszerek biztonságára vonatkozó nemzetközi előírások, szabványok és ajánlások alapján elvégzett vizsgálatokra.

Az Alverad Technology Focus Kft. ipari kiberbiztonsági szolgáltatásaival nyújt segítséget gyártással, termeléssel, irányítással vagy automatizációval foglalkozó ügyfeleinek, hogy megőrizhessék az üzembiztonságot és a termelésfolytonosságot.

 

 

 

 

Alverad Technology Focus Kft.

Tel: +36 1 550 7557
E-mail: info@alverad.hu
Székhely: 1119 Budapest, Andor utca 21.c
Kiberbiztonsági vizsgálólaboratórium:
1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47-49. II. ép. 1.emelet
Levelezési cím: 1550 Budapest, Pf. 104.

LinkedIn